Wat is een Play Party?

Spannend! Je wilt wel eens kennis maken met een tantra tempel of play party. Maar.. wat is dat nu eigenlijk voor iets en wat gebeurt daar dan?

Een ‘tantra tempel’ of ‘play party’ is een evenement waarbij de intentie ligt in het ontdekken, spelen en exploreren met sensualiteit en seksualiteit. Met jezelf en met een ander. Een tempel gaat om zoveel meer dan het ‘maatschappelijke beeld’ van seks. Er is zo’n groot en rijk gebied van seksuale en sensuele intimiteitsbeleving. Er valt ontzettend veel in te ontdekken. Een tempel gaat ook over het transformeren van je seksuele energie van ‘lust’ naar (hogere) ‘liefde’ en het volgen van jouw authentieke stroom hierin.

Veel van ons hebben nooit geleerd hoe we vanuit onze authentieke zelf verbindingen leggen, vooral op het vlak van sensualiteit en seksualiteit. Er zit zoveel taboe, conditionering, oordeel, onzekerheid, schaamte en weetikhetwat omheen! Een tempel is een ruimte voor ‘heilige seksualiteit’ waar je (weer) vanuit speelsheid en onschuldigheid mag ontdekken en spelen. Door connectie te maken met jezelf, je hart en je seksualiteit. Terug naar de bron! Dat is best een hele weg. 😉

Een tempel kan je helpen om deze reis te maken. Plus, je hoeft het niet alleen te doen! We doen het samen, als groep. Iedereen is op zijn eigen reis, en we zijn er om elkaar daarin te ondersteunen. Stapje voor stapje krijg je zo meer gevoel voor wie je werkelijk bent en hoe jouw energie werkt. De ander is een spiegel hiervoor die je helpt om contact me maken. Wat is ‘spelen’ voor jou? Hoe ga je bewust om met je eigen seksuele energie? Handel je vanuit lust of vanuit liefde, of beide? Wat zijn jouw grenzen en wensen in het moment? Heerlijke onderzoeksvragen waar je in de heilige ruimte van een tempel mee op ontdekkingstocht kunt gaan.

Consent is sacred

Een belangrijk element van een tempel is consent. We kunnen het namelijk wel hebben over sensualiteit, stroming en plezier, maar eerst moet het veilig zijn. Zonder veiligheid zit je namelijk niet in je lichaam, en handel je niet authentiek. Het is zo ontzettend belangrijk om te voelen in ons lichaam wat voor ons een ja en een nee is! Het is iets wat zo afhankelijk kan zijn van het moment, de setting, de persoon tegen over je, etc. Met ons hoofd denken we vaak te weten wat we wel en niet willen, terwijl ons lichaam een ander verhaal vertelt. We kunnen zoveel ideeën en oordelen hebben over hoe iets moet dat we vergeten te luisteren naar hoe iets ‘voelt’. De uitnodiging van een tempel is om weer terug te gaan naar je lijf, als basis, en stil te staan bij welke energie je voelt. Waar ga jij van aan? Waar zit jouw joy, je spark? Doet je hart mee, je buik, je seksualiteit? Waar stopt de beweging? Waar stroomt het? Luister ernaar. We mogen weer leren te vertrouwen op wat ons lichaam ons vertelt.

Communicatie over consent creëert veiligheid. Vooral als je dit allemaal aan het onderzoeken bent. Sommige tempels hebben zelf ook bepaalde kaders, bijvoorbeeld ‘geen expliciete naaktheid’ of bepaalde ‘introvert corners’ en ‘silent spaces’. Tijdens een tempel is het wenselijk om een consent-talk te doen voor elke nieuwe interactie. Die bestaat uit het uiten van je wensen en grenzen naar elkaar. Indien van toepassing wissel je ook uit over je seksuele gezondheid, relatie afspraken die je hebt met (een) ander(en) en de betekenis die je hecht aan de huidige interactie.

Dit kan eruitzien als; ‘Ik zou graag aangeraakt willen worden door jou! De betekenis voor mij is om dat ik het fijn vind om liefde te ontvangen, maar zonder verdere verwachtingen, dus enkel in dit moment. Mijn wens is om zachte, lichte strelingen te ontvangen. Mijn grens is de aanraking van mijn genitaliën of billen’. Belangrijk aan consent is dat alles ‘boven tafel’ ligt, zodat je weet waar je precies ja of nee op zegt.

‘Makkelijker gezegd dan gedaan!’ denk je misschien. Dat is ook zo. Soms weet je namelijk helemaal niet wat je wel of niet wilt, of is het lastig om dat in woorden te brengen. Toch wordt het aangemoedigd om dit wel te doen. Zo leer je namelijk om echt te gaan voor een volle JA en pas op de plaats te maken als er een NEE in het spel is. En dat is echt heel erg gezond, voor zowel jezelf als de ander waar je mee inter-act. 😉

Transformeren van seksuele energie

In de tantra gaat het vaak over het transformeren van je seksuele energie. Veel van ons weten namelijk helemaal niet hoe we op een ‘juiste’ manier kunnen omgaan met deze energie! We schamen ons bij te veel opwinding, weten er geen weg in te vinden of durven het juist niet eens toe te staan. Er zitten zoveel blokkades van schaamte, angst en schuldgevoelens op deze vitale en levendige energie, en dat is zonde!

Tantra leert ons dat alles er mag zijn. Het leert ons om de onschuld in te zien van deze energie en open te staan voor transformatie. Als je dat doet verdwijnen de blokkades, ga je meer voelen en kom je dichter bij jezelf. Vervolgens kan je dat ook weer in verbinding brengen met een ander en nieuwe hoogtepunten bereiken. Zowel energetisch als fysiek. In een tantra tempel leer je vanzelf om ontspanning te vinden in deze energie of er juist uiting en ruimte aan te geven.

Elke Interactie is anders

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen.. 😉 Maar naar een tempel avond of play party ga je in eerste instantie voor jezelf. De interacties met anderen kunnen je veel geven en leren, maar jouw ‘spark’ zit toch echt in jou. Die vind je niet in een ander. Wel kan een ander die spiegelen.

Elke persoon is weer een andere spiegel en brengt weer een andere dynamiek naar boven of een ander gevoel. ‘Je ziet in een ander alleen wat je in jezelf herkent’. Of dat nou iets is waar je op resoneert, of wat je juist raakt (triggert). Door de vele spiegels en processen die op gang kunnen komen is er bij een tempel naast verbinding maken met anderen ook veel ruimte en steun voor emotionele procesessen.

Klaar voor de volgende stap in jouw unieke sensuele reis? Kom dan eens kennis maken met de heilige ruimte van een tantra tempel of een play party.

In liefde.