De liefdestriangel uitgelegd

In de liefsdestriangle heeft iedere persoon zo zijn rol om bewust, dan wel onbewust te spelen.

Hoe ga jij ermee om?

Het is een situatie die onwijs vaak voorkomt. Of het nou in binnen een gevestigde relatie is of tussen verschillende geliefdes of partners.

Overal waar verbinding is, spelen gevoelens en van alles mee.

De classic triangle:
Twee personen staan met elkaar in verbinding, en hebben het fijn en leuk samen.
Binnen die verbindings-bubbel is het veilig en is er een bepaalde verhouding en dynamiek.
Dan gaat een van de twee ook exploreren buiten de bubbel, met persoon drie. 
Tussen hen vormt zich ook een bepaalde dynamiek en andere bubbel.

Door de exploratie buiten de bubbel ontstaat er een triangle, met ook weer zijn eigen dynamiek. 
De triangle is vaak onbewust, niet helemaal helder. Het is niet duidelijk wat dit doet. 
Met ENM (ethical non-monogamie) probeer je de dynamiek helder te hebben, erover te praten en consent te onderzoeken hierin. 
We staan namelijk allemaal met elkaar in verbinding, dan wel in het veld, energetisch..
Je ontkomt er niet aan om onderdeel te zijn van de triangle.

De uitdaging per persoon, mocht je dit op een ethische wijze en in harmonie willen doen is:

 • Persoon A, die graag wilt exploreren buiten de huidige bubbel:
  Om open en eerlijk te zijn over de verlangens die spelen. Om in te checken met persoon B, hoe deze zich hierover voelt.
  Het kan onwijs spannend zijn om dit uit spreken, vooral als je weet dat de ander afkeurend erop kan reageren, je degene er verdriet mee doet of dat het ongewenst gedrag is.
  Het is helemaal tricky als de bubbel een bepaalde veiligheid geeft (wat vaak zo is), en dat wat ‘daarbuiten’ gebeurd vanaf een bepaald niveau die veiligheid in gedrang kan brengen.
  Hierin speelt zowel interne hechting als de hechting tussen deze twee personen vaak (onbewust) een rol, net als overtuigingen over verlangens, relaties en seksualiteit.
 • Persoon B, die met persoon A in een bubbel zit:
  Om genoeg bedding te hebben in zichzelf om de ander te kunnen ontvangen in de mogelijk conflicterende verlangens die er spelen. Om een bepaald niveau van onafhankelijkheid te hebben, wat betekent om zowel in als buiten de bubbel veiligheid te ervaren. Om grenzen te kunnen uitspreken en consequenties te kunnen verbinden (zoals het uit de dynamiek te stappen) als de verlangens te veel conflicteren, dat innerlijke veiligheid in gedrang komt. Om de verbinding met jezelf en wat je daarin nodig hebt, boven de verbinding met de ander te kunnen stellen. En ook, om de ‘weg vrij te maken’ zodat er een ‘schone lijn’ kan ontstaat in de triangle van persoon c naar a toe.
 • Persoon C, die gaat exploreren met persoon A:
  Om uit te gaan van een zusterschap tussen ‘de andere vrouw’ of broederschap als er sprake is van ‘de andere man’. Ervan uitgaan dat je elkaar het beste (plezier) gunt, en je bewust zijn van eventuele sister/brother wounds zijn die meespelen, zoals competitie of verovering en wat jouw reactie is op die dynamiek.
  Erkenning van dat er een derde persoon in het spel is, is vaak ook erg van belang. Dat deze persoon een plek geeft die ‘geëerd’ wordt, ookal is deze niet fysiek aanwezig.
  Om te beseffen dat als alles wat ‘niet goed zit’ tussen persoon A en B, voelbaar is in de triangle (,en jij dan wellicht op je bord krijgt, hoera.)
  Natuurlijk geld dit andersom ook, dat wat niet goed zit tussen persoon C en A kan eventueel ook invloed hebben op persoon B.

Onvolwassenheid?

Bij alledrie is vertrouwen, eerlijkheid en openheid in communicatie ontzettend belangrijk. Je voelt vaak genoeg of je elkaars ‘blessings’ hebt of dat er sprake is van jaloezie/competitie/etc. Een gezonde dynamiek voelt (ook als je elkaar niet ziet) als een open, warme love-bubbel, waarin alles bespreekbaar is en er ruimte is voor fuck-ups en uitprobeersels in de bedding van liefde en vertrouwen. Bij een ongezonde (of nog onvolwassen) dynamiek is er vaak sprake van schaamte, schuld, jaloezie, boosheid of ‘dingen wegstoppen’. 
Een uitnodiging tot onderzoek.. 😉

Een typisch voorbeeld van de ‘onvolwassen’ triangel’ is dat persoon A hun daadwerkelijke verlangens niet durft uit te spreken en achterhoud of het juist ‘toch doet’ (vreemdgaan), dat persoon B zoveel veiligheid ervaart binnen de bubbel tussen A en B dat deze ‘openbreken’ tot totale desoriëntatie leidt (co-dependancy) of totale angst (primal panic) en dat persoon C de seksuele verlangens in het moment gebruikt om iemand te claimen of veroveren (unethical-slut) of de plek van de derde persoon niet erkent (buitensluiten).

Een open triangle verbinding klopt nooit als het voor een van de partijen niet oké is. Er speelt dan altijd meer in de triangle (bv redder/zorgrol vs co-dependency, discrepantie tussen hart en sex, competitie), dan dat men denkt.

De mate van emotionele volwassenheid en bewustzijn bij alledrie te partijen is tekenend voor het verloop van het proces van de liefdestriangel.

Liefde 🧡
En last but not least: daar waar sprake is van liefde, speelt de angst om de ander te verliezen nog veel meer mee. Als mensen doen we gekke dingen om liefde zogenaamd te behouden.

Wees lief voor jezelf ♥️
en voor elkaar. 🙏♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *